Seramik birçok kullanım alanına sahip topraktan üretilmiş bir maddedir. Seramik üretiminde genel olarak kil, özel toprak parçaları, çeşitli tozlar ve en vazgeçilmez olarak su kullanılır. Malzemelerin karışımı sağlandıktan sonra şekillendirilen seramikler, 1100 dereceye kadar ulaşabilen oldukça yüksek sıcaklıklarda pişirilerek son halini alır. Zaten seramik en basit tanımıyla çok yüksek sıcaklıklarda uzun süre pişirilmiş topraktır.
Hem mimaride hem ev dekorasyonlarında seramikler sıkça görülmektedir. Ev dekorasyonunda özellikle aksesuar ve obje seçerken seramik çoğumuz için vazgeçilmezlerden biri olmaktadır. Evlerimize ve iş yerlerimize aldığımız birçok üründe; vazolarda, tabaklarda, duvarlarda kullanılan objelerde ve günlük hayata gördüğümüz çoğu eşyada seramik kullanılmaktadır.
Seramik yüzyıllara yayılmış bir tarihe sahiptir. Öyle ki; Hitit, Lidya, Frigya ve Roma gibi birçok büyük ve köklü uygarlığın tarihlerinde seramikler kullanılmıştır. Özetlemek gerekirse seramik tarihin çok eski dönemlerinden beri dekoratif ve mimari bir etken olarak kullanılmıştır. Günümüzde eski uygarlıklar hakkında yapılan tarih araştırmalarında, uygarlıklar hakkında bizlere bilgi veren ve tarihin sırlarını çözmemizde bir anahtar görevi gören malzemeler de yine seramikten yapılmış olabilmektedir. Bu nedenle, yalnızca bir aksesuar gibi görülen seramiklerin tarihi bir değeri de vardır. Günümüzde daha çok binalarda iç, dış ve taban katlamalarında kullanılan bir dekoratif ürün olarak görülmektedir. Birçok farklı yöntem olsa da seramik genel olarak doğada bolca bulunan kil, kaolen, kuvars ve feldspat gibi maddelerle elde edilir. Burada önemli olan hangi oranda toprak karışımının sağlandığıdır.
Seramikler genellikle sır denen özel maddelerle kaplanır ve bu maddenin koruyucu özelliği sayesinde yıllarca zarar görmeden gelecek nesillere aktarılabilir. Antika değeri de bulunan bu seramiklerin koleksiyoncular için değeri oldukça fazla olabilmektedir. Bunun yanında, yıllarca korunabilen seramikler tamamen doğal maddelerden üretildiği için canlı sağlığına zarar vermez. Yani seramikler çevreye ve insana zarar vermeyen ekolojik ürünlerdir.
Tıbbi malzemelerde ve endüstriyel alanda sıkça kullanılmaktadır.
Yüksek sıcaklıklarda pişirilmiş topraktan üretildikleri için seramikler oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptirler. Bu dayanıklılıkları da birçok sektörde malzeme olarak kullanılmalarına neden olur. Yüksek sıcaklıklara, korozyona ve yorulmaya karşı yüksek dayanıklılıkları ve sertlikleri ile seramikler direnç gerektiren bazı sektörlerin vazgeçilmezidir.
Seramik Kupaları Sevmek için 10 Neden yazımız da ilginizi çekebilir.
Yapı malzemesi olarak seramikler sıkça kullanılmaktadır. Tuğla, kiremit ve bazı kaplama plakaları seramik kullanılarak üretilmektedir.
Seramikler, en yaygın olarak ev eşyası ve dekoratif amaçlarla kullanılmaktadırlar. Saksılarda, çanaklarda, çömleklerde, süs eşyalarında, sofra seramiği olarak ve daha birçok aksesuarda seramik vazgeçilmezdir. Özellikle üzerlerine el yapımı olarak yapılan işlemelerle seramikler birçok kadın için kırılmasına bile dayanamayacakları kadar değerlidir. Seramiğin bu en yaygın kullanım alanında seramik kalitesi en az diğer alanlardaki kadar önemli. Özellikle soğuk havalarda sıcak içecek veya yiyeceklerin de porselenlerin üzerine konduğu da düşünülürse çatlakların oluşma riski her zaman vardır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalar toprak kalitesi, sırlama ve pişirme teknikleri olacaktır. Kaliteli malzemelerin doğru oranlarda birleşmesi ve doğru tekniklerde ürünün üretilmesi halinde çatlaklar oluşmayacak ve seramik ürünler yıllarca ilk alındıkları gibi kalacaklardır. Her ne kadar porselen ve seramik farklı üretime sahip olsalar da bu maddede aynı kategoriye almamızda herhangi bir sorun yok.
Seramik Duvar Tabağı Kullanımı Yazımızı İncelemek İster misiniz?
Porselen ve seramik hem benzer, hem de oldukça farklıdır. Porselen ve seramikler hem üretimleri hem de bileşimlerinde kullanılan hammaddeler açısından birbirinden farklılık göstermektedir.
Seramik ürünlerin pişme sıcaklıkları porselen ürünlere göre daha düşüktür. Bu nedenle gözenekli yani su geçirgendirler. Bu özelliklerinden dolayı seramik ürünlerin uzun süreli kullanımı ile su emmesi nedeniyle sırda çatlaklar oluşur. Kullanılan sırın çatlaması hem hijyen, hem de sağlık açısından ciddi bir sorundur. Çatlamış sır arasına yerleşen yemek artıkları, ürünü zamanla sağlıksız bir sınıfa sokar.
Ürünün sadece sık kullanımı sırın çatlamasına neden olmaz. Seramikler düşük pişme sıcaklığına sahip bir ürün olduğu için güçlü darbelere dayanıklı değildir. Her durumda porselen seramiklere göre çok daha dayanıklı ve sağlıklı bir üründür. Porselenin seramikten daha pahalı olmasının ana nedenlerinden biri de budur. Öte yandan günümüzde üretilen veya başka ülkelerden getirilen porselen yemek takımları, porselen kahvaltılıklar, porselen çaydanlıklar ve daha birçok porselen sofra takımı oldukça uygun fiyatlarla sunulmaktadır.
Kahveseverler için Kupa ve Fincan Önerileri yazımızı incelemek ister misiniz?
İyi bir yemeğin veya kahvenin servis edileceği bir sofranın tasarımı ve donanımı, güzel ve lezzetli bir yemek veya kırk yıl hatırı kalacak olan kahvenin lezzeti kadar önemlidir. Sağlıklı bir yemek, yapımında kullanılan malzemelerle başlar ve servis edildiği tabakla biter. Masalarda porselen tabaklar tercih edilmelidir, çünkü porselen sağlıktır.
Başta Marco Polo olmak üzere Portekizli tüccarlar tarafından Avrupa'ya getirilen porselenin, Latince'de istiridye manasında kullanılan "Porsella" kelimesinden türediği tahmin edilmektedir. Porselen sadece doğal hammaddelerden yapılmış, bu hammaddelerden beyazlık alan, 1400 derece sıcaklıkta pişirilerek elde edilen, ışık geçirgenliği özelliği olan ve sağlığa zararı bulunmayan bir üründür. Porselen, içerdiği hammaddelere, bu malzemelerin oranlarına ve pişme derecesine göre sınıflanır. Temel olarak sert ve yumuşak porselen olarak ayrılabilir. İçeriğinde kullanılan yüksek kaolin içeriği ve 1400 derecelik yüksek sıcaklıkta oluşan feldspat sır sert porselenin en önemli özelliğidir. Sır oluşumunun yüksek sıcaklığı sert porseleni dayanıklı hale getirir. Daha düşük kaolin fraksiyonuna ve daha düşük sır oluşturma sıcaklığına sahip olan yumuşak porselen, sert porselene göre daha düşük mekanik sertliğe ve darbe dayanımına sahiptir.
Porselen genel olarak ve kalitesi farklılık göstermek üzere üç bileşenle üretilir. Bunlar kaolin (%50), kuvars (% 25) ve feldispattır (%25). Kaolin, porselen hamurunun yoğrulmasını ve şekillenmesini kolaylaştıran bir maddedir. Aynı zamanda porselene beyaz rengini veren hammadde kaolindir. Kuvars ise porselenin iskelet yapısını oluşturan ve feldispatta çözünerek camsı bir faz oluşturan bir hammaddedir. Böylece porselen pastanın sert, camsı, ısıya ve kimyasallara dayanıklı olmasını sağlar.
Yukarıdaki tüm teknik detaylar düşünüldüğünde porselen evlerinizde hem kırılmaya, hem de sıcaklığa olan dayanıklılığıyla ve en önemlisi de sağlığa zararlı olmamasıyla gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz bir aksesuar yapı maddesidir.
Seramik Fincanlarımızı İncelemek İster misiniz?
Özgür Bir Tarz: Eklektik Dekorasyon yazımız da ilginizi çekebilir.
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.